Glutation

Glutation jest tzw. tripeptydem składającym się trzech aminokwasów – kwasu glutaminowego, glicyny i cysteiny. Występuje w komórkach naszego ciała i jest niezwykle potrzebny dla normalnego funkcjonowania organizmu. To silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki, który w przeciwieństwie do innych antyoksydantów działa wewnątrz komórek.
Glutation wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, obniża stężenie kortyzolu, zwanego „hormonem stresu” oraz niweluje zakwaszenie organizmu. Jednak jego główne zadanie, to udział w produkcji i syntezie białek mięśniowych oraz procesie miogenezy, ważnym dla regeneracji mięśni.
Glutation stymuluje produkcję naturalnego testosteronu w organizmie i jest niezbędny dla przyrostu masy mięśniowej u sportowców. Jego poziom w komórkach mięśni spada wraz z wiekiem, dlatego osoby pozostające w treningu przez wiele lat powinny wziąć pod uwagę suplementację glutationu w formie dostępnych preparatów o wysokiej biodostępności.

Glutation m.in.:

  • usuwa wolne rodniki, dzięki czemu spowalnia starzenie się organizmu
  • wspomaga proces budowy i regeneracji mięśni u sportowców
  • wykazuje działanie antynowotworowe
  • chroni przed chorobami neurologicznymi
  • pomaga w odtruwaniu organizmu
  • wzmacnia układ odpornościowy

Niedobór glutationu występuje często u osób zmagających się z:

  • chorobami autoimmunizacyjnymi
  • nowotworami
  • chorobą Alzheimera
  • chorobą Parkinsona
  • astmą oskrzelową
  • zaburzeniami energetycznymi komórek
  • przewlekłym zmęczeniem