L-karnityna

L-karnityna jest naturalnym składnikiem występującym w organizmie człowieka, ale znajdziemy ją też w produktach spożywczych, takich jak mięso baranie, wołowina, wieprzowina oraz w owocach i warzywach. .Jest transporterem kwasów tłuszczowych wewnątrz komórek, bierze również udział w przemianie węglowodanów i aminokwasów. W przypadku niedoboru L-karnityny znacząco spada tempo spalania tłuszczu, a organizm wolniej się regeneruje. Ponadto L- karnityna przeciwdziała odkładaniu się kwasu mlekowego w mięśniach po dużym wysiłku fizycznym, dlatego warto stosować ją w treningu sportowym. Wykazano również, że korzystnie wpływa na powstawanie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych i z tego powodu może być pomocna w zwalczaniu zaburzeń erekcji. Ten sam mechanizm wspomaga efekt tzw. pompy mięśniowej, co oznacza zwiększenie ukrwienia tkanki mięśni i wzrost ich masy.